Επιστημονικες αποδειξεις

Τα προϊόντα της BeeNectar δοκιμάζονται

Μελισσοτροφή VN-Extra Power (96614)

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) όσο αφορά τη χρήση της μελισσοτροφής “VN-Extra Power ” χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες (Α και Β) των 10 κυψελών δυναμικότητας 10 πλαισίων. Η τροφή “VN-Extra Power” χορηγήθηκε μόνο στη μία ομάδα Α, ενώ στην ομάδα Β χορηγήθηκε άλλη τροφή του εμπορίου ίσης αξίας και σε ίδια ποσότητα για 40 συνεχόμενες ημέρες. Στην ομάδα Β, επιπλέον της τροφής, έγινε και θεραπεία για τη βαρρόα με οξαλικό οξύ, ενώ στην ομάδα Α δε χορηγήθηκε τίποτα παραπάνω για τη βαρρόα.

1.Έγιναν οι παρακάτω μετρήσεις σε 50 τυχαίες μέλισσες κάθε φορά ανά κυψέλη, όσο αφορά τον αριθμό των παρασίτων της βαρρόας:

Μελισσοτροφή
VN-Extra Power
Μελισσοτροφή εμπορίου
και οξαλικό οξύ
Ημέρα 03228
Ημέρα 7185
Ημέρα 14116
Ημέρα 2184
Ημέρα 2897
Ημέρα 3554
Ημέρα 4226
Παρατηρήθηκαν τα εξής:
  • Ο αριθμός των παρασίτων της βαρρόα στην ομάδα Α μειώθηκε σταδιακά, σε αντίθεση με την ομάδα Β που είχε μια ραγδαία μείωση την πρώτη εβδομάδα.
  • Mετά τη 35η ημέρα περίπου, στην ομάδα Α συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός της βαρρόα, ενώ στην ομάδα Β αντί να μειώνεται αυξάνεται, κάτι που φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.


2. Στη συνέχεια (χωρίς να γίνονται πλέον εργαστηριακές μετρήσεις του πληθυσμού της βαρρόα, αλλά εκτίμηση δια γυμνού οφθαλμού) παρατηρήθηκε ότι μετά τις 42 ημέρες τα μελισσοσμήνη της ομάδας Α παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα υγιή, σε αντίθεση με αυτά της ομάδας Β στα οποία χρειάστηκε να γίνει επανάληψη της θεραπείας με οξαλικό οξύ.

3. Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα μελίσσια της ομάδας Α είχαν καλύτερη ανάπτυξη και όλες οι κυψέλες αυξήθηκαν σε πληθυσμό (έγιναν διώροφες), κάτι που δεν έγινε στην ομάδα Β.

4. Επιπλέον μετρήθηκε η ποσότητα μελιού που παράχθηκε από τις 2 ομάδες στην πρώτη μελιτοφορία (Άνοιξη 2018). Η ομάδα Α παρήγαγε 81 κιλά μέλι, ενώ η Β ομάδα 69 κιλά αντίστοιχα. Υπήρξε δηλαδή μια αύξηση στην παραγωγή μελιού κατά 17,4% από την ομάδα Α σε μία μόνο μελιτοφορία (12 κιλά επιπλέον).

Το πείραμα διεξήχθη υπό τη επίβλεψη του καθηγητή του ανωτέρω εργαστηρίου.



Περισσότερα πειραματικά αποτελέσματα των προϊόντων μας







Το έξυπνο καπάκι (80019)

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) όσο αφορά το καπάκι κυψέλης “Το Έξυπνο Καπάκι” έγιναν οι παρακάτω μετρήσεις::

Θερμοκρασία (°C)
στο εσωτερικό
της κυψέλης
Υγρασία (%)
στο εσωτερικό
της κυψέλης
Το Έξυπνο Καπάκι Απλό καπάκι Το Έξυπνο Καπάκι Απλό καπάκι
Ημέρα 025,025,26564
Ημέρα 728,527,45865
Ημέρα 1429,126,55665
Ημέρα 2128,228,05560
Ημέρα 2827,927,25862
Ημέρα 3528,325,65559
Ημέρα 4230,429,25865
Το πείραμα διεξήχθη το χειμώνα του 2017-2018 (για να υπάρχουν αντίξοες καιρικές συνθήκες) και οι μετρήσεις έγιναν σε μια ομάδα 10 κυψελών Α που είχαν το καπάκι “Το Έξυπνο Καπάκι” και σε μια ομάδα 10 κυψελών Β που είχαν το συνηθισμένο καπάκι της κυψέλης “Langstroth” με μεταλλική κάλυψη.

Από τον ανωτέρω πίνακα φαίνεται ότι το καπάκι “Το Έξυπνο Καπάκι” δημιουργεί καλύτερες συνθήκες μέσα στην κυψέλη γιατί μειώνει την υγρασία και αυξάνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το χρόνο επιθεώρησης.

Το πείραμα διεξήχθη υπό τη επίβλεψη του καθηγητή του ανωτέρω εργαστηρίου




Περισσότερα πειραματικά αποτελέσματα των προϊόντων μας


“Το Έξυπνο Καπάκι”




Ultra-Vita Βee Plus (11017/11117) Πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) όσο αφορά τη χρήση του πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής “Ultra-Vita Bee Plus” χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες (Α και Β) των 5 κυψελών δυναμικότητας 6 πλαισίων. Η “Ultra-Vita Bee Plus” χορηγήθηκε μόνο στη μία ομάδα (Α), ενώ και στις δύο ομάδες χορηγήθηκε ίδια ποσότητα γυρεόπιτας “VN-Extra Power”.

Από τις μετρήσεις που έγιναν εξήχθησαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

1. Όλα τα μελίσσια της Α ομάδας αυξήθηκαν σε πληθυσμό γρηγορότερα και έγιναν διώροφα, ενώ από τα μελίσσια της ομάδας Β μόνο τα 3 εξελίχθηκαν (πιο αργά) σε διώροφα.

2. Τα μελίσσια της ομάδας Α είχαν συνολικά 47% μεγαλύτερη παραγωγή σε μέλι από τα μελίσσια της ομάδας Β και στις 3 συνολικά μελιτοφορίες που ακολούθησαν.

Το πείραμα διεξήχθη υπό τη επίβλεψη του καθηγητή του ανωτέρω εργαστηρίου.




Περισσότερα πειραματικά αποτελέσματα των προϊόντων μας


Vitamins